Noora Tapio

Asunnottomuutta voidaan vähentää ja ehkäistä jos tahtoa löytyy

Tänään 17.10 vietetään Asunnottomien yötä. Vuoden 2015 lopussa Tampereella oli 240 asunnotonta. Luku on laskenut vuodesta 2014 vain viidellä. On siis selvää, että asunnottomuuden poistamiseksi ei ole tehty riittävästi työtä.

 

Jotta asunnottomuuteen voidaan pureutua mahdollisimman tehokkaasti, on pohdittava asunnottomuuden syitä. Asunnottomuudesta puhuttaessa syitä aletaan helposti etsiä asunnottomasta itsestään: vedotaan päihdeongelmiin, työttömyyteen ja henkilökohtaisen taloudenpidon ongelmiin. Ei haluta miettiä yhteiskunnan roolia syrjäyttäjänä ja näiden ongelmien aiheuttajana.

 

On totta, että edellämainittuja ongelmia esiintyy asunnottomien keskuudessa, mutta ei ole lainkaan niin selvää, kumpi on syy ja kumpi seuraus. Kadulla, tuttavien tai sukulaisten luona tai hätämajoituksissa asuminen riistää yksilön viimeisetkin yksityisyyden rippeet, aiheuttaa toivottomuuden ja huonommuuden tunteita sekä vaikeuttaa arkisten asioiden hoitamista. Ei siis ole ihme, että asunnottomat ovat yliedustettuina mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien joukossa. Jaksaisitko itse elämää jatkuvan epävarmuuden kanssa: mistä yösija seuraavaksi yöksi?

 

Mistä asuntoja?

Viime vuonna arvioitiin, että esimerkiksi Tampereella vuokran osuus vie vuokralaisen tuloista keskimäärin 35 prosenttia. Riittävän halvan asumisen kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Tähän mennessä on käynyt selväksi, etteivät yksityiset yritykset tahdo puuttua tähän ongelmaan.

 

Tämän ongelman ratkaisemiseksi kuntien on ostettava ja kaavoitettava riittävästi maata. Kuntien maanomistuksella taataan tonttien maltillinen hinta, kun kunta voi säännellä alueen tonttivuokria. Se taas tarkoittaa, että asumisen hinta pysyy kohtuullisena.

 

Lisäksi on harkittava vahvasti, pitäisikö valtion perustaa tai ostaa itselleen rakennusyhtiö, joka voisi taata edullisten asuntojen tuotannon.

 

Kaupungit voisivat tehdä tälläkin hetkellä paljon enemmän estääkseen vuokrien nousua. Esimerkiksi Tampereen kaupunki voisi ottaa käyttöön vuokrajarrun, jolla vuokrankorotuksia hillittäisiin. Valtakunnallisella tasolla taas olisi syytä säätää laki, jonka myötä vuokranantajalla ei enää ole yksinoikeutta päättää vuokrankorotuksesta, vaan hänen on perusteltava korotus ja vuokralaisen on mahdollista hylätä se. Jos vuokralainen ei kelpuuta vuokranantajan ehdottamaa korotusta, asia siirtyy tuomioistuimen päätettäväksi.

 

Asunnottomuuden vähentämiseen on olemassa myös asuntorakentamista nopeampia täsmälääkkeitä. Yksi on välivuokrausmallin käyttöönotto. Mallissa kaupunki vuokraa yksityiseltä asunnon ja kaupunki vuokraa asunnon eteenpäin, jolloin asunnon omistaja voi olla varmempi siitä, että hän saa vuokransa. Tämä taas vähentää epävarmuutta vuokrata asuntoa.

 

Kuntien on otettava vastuu alueensa asunnottomista ja panostettava hätämajoituksen tarjoamiseen. Paikoista on huutava pula ja majoituksen tarjoaminen on monin paikoin kaatunut täysin järjestöjen harteille.

 

Hätämajoituspaikkoja tarvitaan lisää, mutta niitä tarvitaan myös erilaisia. On oltava sellaisia hätämajoitustiloja, joihin voi mennä päihtyneenä, mutta myös sellaisia, joissa ei saa oleskella päihteiden vaikutuksen alaisena.

 

Asunnottomuus on inhimillinen tragedia. Asunto on ihmisoikeus, jonka toteutuminen valtion ja kuntien on taattava. Asunnottomuuden hoidossa ja ehkäisyssä on siis lopetettava jahkailu ja ryhdyttävä toimiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JuhaRahkila kuva
Juha Rahkila

Nuorta viisautta... kiitos. Olihan meillä joskus sitä tuettua vuokra-asuntojen rakentamista, nyt kun kaikki verovaroista perustetut yhtiöt on myyty globaalille korporaatiolle, niin maksimaalinen tuotto taataan hallituksen tukemana heille... ja kansa jää nuolemaan näppejään.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suomessa on moninkertaisesti enemmän vapaita asuntoja kuin on kodittomia, suurin syy kodittomuuteen on se että ei löydy halpoja asuntoja suurimpien kaupunkien keskustoista...kaupunkitaajamien ulkopuolellehan ei voi muuttaa.

Toimituksen poiminnat